Megfelelés, túlélés, pánik, kiégés – amit most sokan átélnek

Úgy érzem, most, amikor a gazdasági helyzet elég váratlan változásokat hoz az emberek életébe, és sokan azt érzik, hogy szűkülnek a lehetőségeik, fiatalok és idősebbek is átkapcsolnak túlélő üzemmódba. Mi ennek a hátránya, és hogyan lehet ebből kilépni?

Élet helyett túlélés üzemmód

Amikor nyomás alatt vagyunk, amikor sok a stressz – és sok ilyen energiát beveszünk másoktól -, akkor a legegyszerűbb átmenni ‘túlélőbe’, vagyis elvégezni azt, amit muszáj, és nem fektetni energiát ezen kívül semmi másba. 

Ez az, amire az elődeink tanítottak minket, és ami – ebben a nem túl könnyű múltú országban – a vérünkben van: tartsd meg a munkádat, kapaszkodj abba a kicsibe, ami van, el ne engedd, ha szereted, ha nem. 

Ne adj ki pénzt, add le az igényeidet, fogadj el minden lehetőséget, bármilyen rossz is, “az a biztos”, ami most megvan.. Ha megfeszülsz, ha elfáradsz, ha kikészülsz, akkor is. 

Sok munkahelyen, családban nincsenek olyan szavak, hogy fáradtság, kimerültség, kiégettség, depresszió. Egyértelmű, miért: régen a kitartás volt az érték, ami továbbvitte a családot, amivel az utódok életben maradása biztosított volt. Miközben ma lehet, hogy egy kis pihenés egy jól megválasztott időpontban többet ér, mint a hajtás a mókuskerékben. 

Talán ismerős, hogy vannak helyek, ahol legfeljebb a betegség lehet elfogadható indok a lazításra. De van, aki azt sem engedheti, engedi meg magának, és egy kiút van, a ‘kilépés’: például egy halálos infarktus.

A depresszió, a függőségek, drog, dohányzás – amit lépten-nyomon látunk -, vagy mikor az energiaitalt úgy isszák, mint a vizet, mind jelzik, hogy valami nincs rendben. 

“Becsüld meg magad”

“Ez van, ezt kell szeretni”, “megszoksz vagy megszöksz”, így szólnak a mindannyiunk által ismert okosságok.

Innentől kezdve csak az alapvető szükségletekre van energia, és nem látjuk a kiutat, a választást. 

A környezet díjazza a pörgést. Ugye mindannyian szeretjük, becsüljük a munkatársat, aki meg nem áll. Ha bárki elmondja, hogy ő nyomja reggeltől estig, annak nagy a becsülete.

Ezért sem nehéz beleállni abba, hogy pörögsz és pörögsz – és ilyenkor nem nézel ebből ki, egyre kevésbé látsz, keresel kiutat, választási lehetőséget. 

Meg kell jegyezni, szerencsére egyre többet hallani a kiégésről, egyre nagyobb szakirodalma van, és ma már sokan vigyáznak magukra. De néha elkap a gépszíj, és a “szükség nagy úr” alapon eltekintünk a saját szükségleteinktől, vágyainktól. 

A régi hitrendszerek, a karmikus minták nagyon tudnak dolgozni ilyenkor – semmi nem számít, csak a túlélés. Ha ekörül körül pörög az élet, és – mondjuk ki – a pénz számolása körül, ebbe nagyon bele lehet süllyedni. Az örömök, az igények lekorlátozása az eredmény. Ez az a pont, amikor érdemes segítséget igénybe venni, hogy rálássunk, tulajdonképpen mi történik.

Ami ebből következik

Ha ebben a túlélő üzemmódban vagy, annyira lenyomhatod a saját motivációidat, inspirációidat, igényeidet, hogy ebben előbb-utóbb teljesen elfáradsz. Ilyenkor jelennek meg a váratlan pánikrohamok, és a kiégés. Ez ma már a fiataloknál is felbukkan, már egész fiatalon kiégnek emberek abban, amit csinálnak. 

Mit választhatsz mást?

Bármikor választhatsz más munkahelyet, pozíciót, lakóhelyet, párkapcsolatot, nézőpontot, más gondolatokat!

Ha nem tudsz odáig eljutni, hogy mást is választhatsz, akkor egy szemellenzős üzemmódban vagy. Azok a hitrendszerek működnek ilyenkor, amelyek az ősök túlélését szolgálták. 

Lemondani mindenről, meghúzni a nadrágszíjat, húzni az igát – ezek mind olyan ősi, ma már nem minket szolgáló energiák, amiket érdemes eltávolítani a térből, és akkor tovább tudsz lépni. 

Ezek régen tényleg működtek, jó szolgálatot tettek – például háború alatt, után – de a mai valóságban ez már nem segít. Kitisztíthatod ezeket, és továbbléphetsz. Jobb módszereket találhatsz, amelyek segítségével könnyedebb, oldottabb, örömtelibb lehet a világod, és nem robot üzemmódban “teszed a dolgod” – mégis sikeres lehetsz.

De ahhoz, hogy ezeket a választási lehetőségeket meglásd, sőt hogy egyáltalán merj lehetőséget adni magadnak a váltásra, és ne azt mondd, hogy ez őrültség, jó ha ezt felismered és befogadod a külső hozzájárulást.

Egy Access facilitálás, egy Theta konzultáció teret nyit

Más szempontokat láthatsz meg, de egyszerűen megnyílhat másfelé a tér, és megjelennek új dolgok akár anélkül is, hogy lépéseket tennél. 

Ez egyfajta ráébresztés, hogy más nézőpontot kapj, a robot üzemmód kikapcsolásával. Könnyebb meglátni, mi lehetséges még. 

Ami fontos, hogy a későbbiekben a tudatosságot, az éberséget meg kell tartani. Az éberség abban segít, hogy például meglásd: mi is az, amit csinálok? Jó ez nekem, jól érzem magam közben? Ez én vagyok, vagy mikor minden egyéni vágyamról lemondok, mikor szorongok lefekvés előtt vagy felkelés után az ágyban, most olyan vagyok, mint mondjuk az apám? Valamelyik ősöm? Kinek az energiája ez? Kinek akarok megfelelni? Kit vagy mit nem vagyok hajlandó elveszíteni?

Mi más lehetséges? <3 

Hosszú távon nem a saját bőrödben lenni, nem a saját utadon lenni nem veszélytelen, ennek az egészséged – mentálisan és fizikailag is – kárát láthatja. Rengeteg betegség onnan ered, hogy olyan dolgot teszel, amit “kénytelen vagy”. Sokan túl vagyunk már ilyen körökön, a megfelelési kényszertől hajtva. 

Így ezt a tényezőt, hogy boldog vagy, vagy sem, hogy azt csinálod-e, ami valamennyire jó neked, vagy sem, sose kicsinyeld le. Csak az örömmel teli út vezet oda, ahová igazán érdemes eljutnod. 

Mit hozhat egy kezelés, facilitálás? 

Összefoglalva: egy kiterjedtebb energetikai valóságban, amit létrehozunk egy kezelésen, egyrészt könnyebb ráérzékelni a lehetőségekre, amik addig nem mutatkoztak meg. Megjelennek a lehetőségek, amelyek eddig is ott voltak, de eddig nem tudtad volna választani őket. 

A választás az Access kulcsszava, ez az, aminek a mentén az életed működtetheted. A szabadság kulcsa a választás. 

Másrészt egy kezelés során olyan lazaság, megkönnyebbülés jelenhet meg, ami már eleve sok változást indíthat el. Ugyanez igaz az Access Bars kezelésre – ha egy ideje feszült vagy, és netán még nem próbáltad a Barst, ne hagyd ki 🙂 Talán olyan régen éreztél ellazultságot, hogy maga az érzés megdöbbentő, hogy ez is lehetséges, és Te nem ezt éled a mindennapjaidban. 

Érdekel a lehetőség? 

Kezelésre konzultációra, facilitálásra online is van mód, de személyesen egyéniben két helyszínen is kérheted, Naszályon és Budapesten is.